Μενού
naxos greece - Porto Naxos Hotel

Χώρα – Η πόλη της Νάξου

Η Χώρα είναι η πρωτεύουσα και το κύριο λιμάνι του νησιού της Νάξου. Θεωρείται ως μια από τις πιο όμορφες πόλεις των Κυκλάδων ξεχωρίζοντας από τις υπόλοιπες για την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική της, επηρεασμένη από ενετικά και κυκλαδίτικα στοιχεία, διατηρώντας έναν αυθεντικό και παραδοσιακό χαρακτήρα.

Ορόσημο της Νάξου είναι η Πορτάρα, η οποία είναι μια τεράστια μαρμάρινη πύλη 2.500 χρόνων, όπου κάποτε ήταν ένας μικρός λόφος του νησιού, ενώ τώρα, ένα μικρό ξεχωριστό νησάκι, το οποίο συνδέεται με τη Νάξο από ένα μικρό μονοπάτι. Η Πορτάρα ήταν είσοδος ενός ανολοκλήρωτου ναού, που έβλεπε προς το νησί της Δήλου, γενέτειρας του Απόλλωνα. Γι’ αυτό το λόγο, οι περισσότεροι μελετητές πιστεύουν πως ο ναός ήταν αφιερωμένος στο Θεό Απόλλωνα, αν και ορισμένοι υποστηρίζουν πως χτίστηκε προς τιμήν του Θεού Διονύσου.

Σ’ ένα μικρό λόφο του νησιού, ο Δούκας της Νάξου, Σανούδο, έχτισε το κάστρο του, επάνω στα ερείπια της αρχαίας Ακρόπολης, χρησιμοποιώντας υλικά από τα ερείπια των πειρατικών επιδρομών. Αυτό το μεσαιωνικό κάστρο, δεν ήταν μόνο μια κατοικήσιμη περιοχή, αλλά και το διοικητικό, θρησκευτικό και εκπαιδευτικό κέντρο του Δουκάτου. Στο κέντρο του οικισμού, εξακολουθεί να βρίσκεται ο Καθολικός Καθεδρικός ναός και μερικά από τα ερείπια ενός πύργου, όπου σύμφωνα με τους ντόπιους και ορισμένους μελετητές, ήταν το παλάτι του Σανούδο. Ακριβώς δίπλα, βρίσκεται η σχολή των Ουρσουλινών μοναχών, η οποία ιδρύθηκε το 1739. Αν και τα προηγούμενα χρόνια υπήρξαν προσπάθειες για τη δημιουργία ενός σχολείου θηλέων, σήμερα το κτήριο λειτουργεί ως πολιτιστικό ίδρυμα.

Ο πύργος Della Rocca-Barozzi, βρίσκεται μέσα στο Παλιό Κάστρο και στεγάζει το Ενετικό μουσείο της Νάξου, ένα μοναδικό στο είδος του λαογραφικό μουσείο, το οποίο περιλαμβάνει αντικείμενα των περασμένων αιώνων που ήταν μέρος της τότε καθημερινής ζωής. Τέλος, πολύ κοντά βρίσκεται και η φημισμένη Εμπορική Σχολή όπου φοίτησε για ένα χρόνο ο διάσημος Έλληνας πεζογράφος Νίκος Καζαντζάκης.