Μενού
Νάξος ξενοδοχεια με πρωινο - Porto Naxos

Γεύσεις Τοπικής Παράδοσης

Στη Νάξο, όλα είναι σχετικά με τη γεύση και τα συστατικά!

Η Νάξος είναι το μεγαλύτερο και πιο εύφορο νησί των Κυκλάδων. Έχει μια πολύ σημαντική γεωργική παραγωγή και συνεπώς μεγάλη ποικιλία από τοπικά προϊόντα καθ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Το νησί είναι γνωστό σε όλη την Ελλάδα για τη μεγάλη ποικιλία τυριών που παράγει: Γραβιέρα, Ανθότυρο, Κεφαλοτύρι, Μυζήθρα, Αρσενικό και Θηλυκωτήρι. Οι περισσότερες από αυτές τις ποικιλίες, δεν παράγονται μαζικά και πωλούνται σε τοπικά καταστήματα στη Χώρα και σε όλη τη Νάξο.

Ωστόσο, ένα πιάτο με διαφορετικές ποικιλίες τυριού, είναι αδιανόητο να σερβιριστεί μόνο του. Ένα ποτήρι κρασιού, ρακής ή απλώς μιας μπύρας πρέπει να το συνοδεύουν! Η Νάξος παράγει εκλεκτά κρασιά όπως επίσης και ρακί, κάτι που πρέπει να πάρετε μαζί σας φεύγοντας από το νησί. Δοκιμάστε το υπέροχο ρακόμελο για μια πιο ήπια γεύση, αλλά εξίσου ισχυρό σε ποσότητα αλκοόλ! Επιπλέον, η Νάξος είναι γνωστή για το μοναδικό “Κίτρο”, ένα λικέρ φτιαγμένο από το εσπεριδοειδή κίτρο, όπου μπορείτε να το απολαύσετε μόνο του είτε μετά από ένα γεύμα.

Ακόμη, το νησί είναι γνωστό για τις ξεχωριστές σε γεύση πατάτες αλλά και τα κρεμμύδια του. Ο σπόρος της πατάτας καθιερώθηκε μεταξύ του 1952-53, καθιστώντας την κοιλάδα του Λιβαδιού ως την επίσημη περιοχή για την παραγωγή σπόρου πατάτας στην Ελλάδα. Έτσι, ύστερα από μακροχρόνια ενασχόληση, η Νάξος θεωρείται η καλύτερη περιοχή παραγωγής πατάτας σε όλη την Ελλάδα, έχοντας παράλληλα μεγάλο όγκο εξαγωγών στο εξωτερικό.

Για το τέλος, αφήσαμε τα παραδοσιακά γλυκά! Τα ξεροτήγανα και η μελαχρινή, είναι δύο από τα πιο γνωστά παραδοσιακά γλυκά της Νάξου. Τα ξεροτήγανα, είναι ένα είδος γλυκού όπως οι δίπλες, ενώ η μελαχρινή είναι σαν την καρυδόπιτα, με επιπλέον συστατικό της το λικέρ κίτρου. Συνήθως σερβίρεται με φρέσκο παγωτό καϊμάκι! Η Νάξος προσφέρει επίσης μια μεγάλη ποικιλία γλυκών του κουταλιού, όπως βύσσινο, κίτρο, κυδώνι αλλά και πολλά άλλα, τα οποία πωλούνται σε διάφορα καταστήματα σε όλο το νησί.