Μενού
naxos greece - Porto Naxos hotel

Ιστορία και πολιτισμός

Η Νάξος, είναι διάσημη από τη Νεολιθική εποχή, ως το κέντρο του Κυκλαδίτικου πολιτισμού, όπως επίσης και ως το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων, το οποίο είναι το μοναδικό που κατοικείται καθ όλες τις περιόδους της ιστορίας. Οι εύφορες κοιλάδες του νησιού, παρέχοντας στους κατοίκους τα προϊόντα τους, τους βοήθησαν σε δύσκολες καταστάσεις, όπως πολιορκίες, επιθέσεις και λοιμούς καθώς επίσης και στην κατοχή, κατατάσσοντάς τους σε εξαίρετους εμπόρους των περιζήτητων προϊόντων τους σε όλη τη Μεσόγειο.

Το κύριο σημείο του Κυκλαδίτικου πολιτισμού, διευρύνεται κατά την Ύστερη Νεολιθική εποχή έως την Πρώιμη εποχή του Χαλκού, η οποία είναι παγκοσμίως γνωστή για τα γυναικεία αγαλματίδια (είδωλα) τα οποία ήταν σκαλισμένα και κατασκευασμένα από καθαρό λευκό μάρμαρο από το νησί της Νάξου. Μετέπειτα της εποχής του Χαλκού, επικράτησε ο Μινωικός πολιτισμός, ο οποίος χάθηκε απότομα λόγω της έκρηξης τους ηφαιστείου της Σαντορίνης, περνώντας έτσι η Νάξος και οι υπόλοιπες Κυκλάδες στην επιρροή των Ηπειρωτικών δυνάμεων της Ελλάδος, διατηρώντας όμως πάντα τη δόξα και τον πλούτο της. Κατά τη διάρκεια της Κλασσικής εποχής, η Νάξος διένυσε την καλύτερη περίοδό της ιστορίας της. Το νησί, ήταν ένας πραγματικός θησαυρός με τεράστια εμπορική δύναμη, προσπαθώντας ακόμη -ανεπιτυχώς- να αποχωρήσει από την επιρροή της αθηναϊκής σφαίρας. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, το να είσαι το πιο ευήμερο νησί έχει και τα μειονεκτήματά του. Η Νάξος, ήταν το πρώτο μέρος που εισέβαλε η Περσική αυτοκρατορία, με καταστροφικές συνέπειες βέβαια για τους Πέρσες, καθώς δεν είχαν υπολογίσει σωστά τη ναυτική δύναμη του νησιού, επιβάλλοντας τους να αποσύρουν τα σχέδιά τους και να κάνουν μια εκ νέου αξιολόγηση.

Κατά τη διάρκεια της ελληνικής ιστορίας, η Νάξος γνώρισε τους Ρωμαίους και την Πάξ Ρομάνα, όπως επίσης και την άνοδο του Χριστιανισμού, ο οποίος κατέστρεψε ή αλλοίωσε ολοκληρωτικά τους αρχαίους ναούς και τα μνημεία. Επίσης, κατά τη διάρκεια της Ενετοκρατίας, τέθηκε ως επικεφαλής των Κυκλάδων καθώς ιδρύθηκε εκεί και το Δουκάτο της Νάξου όπου έλεγχε όλο το Αιγαίο ή και το Αρχιπέλαγος. Όταν οι Οθωμανοί κατέλαβαν το νησί το 1564, δεν άλλαξαν τίποτα και ελάχιστοι ήταν αυτοί που κατοικούσαν στο νησί. Οι Βενετοί και οι ντόπιοι ήταν αυτοί που διοικούσαν το νησί, μέχρι αυτό να γίνει αυτόνομο μέρος του ελληνικού κράτους.